Nacional

A partir del gener l’IVA de les mascaretes quirúrgiques passarà del 4% al 21% com els articles de luxe.


Ara que està arribant la nova variant de la Covid-19 sorgida a Sud-àfrica i anomenada Òmicron, que segons tots els experts té un índex de contagi molt més alt que la Delta, el govern central ha decidit que a partir de l’any vinent  l’IVA de les mascaretes quirúrgiques passarà a ser el 21% en lloc del 4% que té actualment com a producte de primera necessitat.

Les mascaretes quirúrgiques a partir de l’1 de gener tindran el mateix tipus impositiu d’IVA que les mascaretes FFP2, el 21%. Aquesta mesura semblaria raonable si les mascaretes ja no fossin obligatòries, però encara ho són en espais tancats i segons el Departament de Sanitat encara ens hauran d’acompanyar fins a l’estiu si la situació epidemiològica no millora.

Si tenim en compte el que ens aconsellen els experts que és utilitzar les mascaretes quirúrgiques un màxim de quatre hores, això suposa per a tots els treballadors dues mascaretes durant la jornada laboral i una altra per la seva vida privada, en total tres mascaretes al dia, el que representa un cost de quasi tres euros al dia.