NacionalSocietat

Aiguafreda farà un referèndum per decidir si continuen al Vallès Oriental o passen a formar part d’Osona.


El pròxim 29 de maig la població d’Aiguafreda farà una consulta popular per decidir si continuen pertanyent al Vallès Oriental o passen a formar part de la comarca d’Osona. La decisió de fer el referèndum es va aprovar l’any 2016 després de realitzar un estudi sobre l’entorn històric i els motius que tenen els aiguafredencs i aiguafredenques per voler canviar de comarca, però a causa primer del procés i després la pandèmia s’ha anat ajornant fins ara.

Aquest no serà el primer cop que Aiguafreda vota per saber a quina comarca volen estar. El 13 de setembre de 1987, quan es va restablir la divisió territorial en comarques, ja es va fer una consulta per decidir a quina comarca es vinculava el municipi. Llavors el 90% dels votants van optar pel Vallès Oriental. Un dels motius que es pensa va fer decidir als ciutadans, possiblement va ser pel servei que oferia l’Hospital General de Granollers. Actualment,  Vic la capital d’Osona,  té un nou equipament sanitari, cosa que pot fer canviar l’opinió dels veïns i veïnes, que tenen vincles ambdues comarques, si bé judicialment pertanyen al Vallès Oriental, depenen del bisbat de Vic.

El 29 de maig podran votar tots els ciutadans empadronats a Aiguafreda, majors de setze anys. La votació podrà ser presencialment o telemàticament.