Nacional

Amb la nova Llei de Memòria Democràtica es podrà il·legalitzar la Fundació Francisco Franco 

Franco i Hitler a Hendaya – 23/10/1940

La nova llei de memòria històrica, anomenada Llei de Memòria Democràtica que està ultimant el govern i que previsiblement l’avantprojecte serà aprovat el pròxim dimarts 15 de setembre, declararà il·legals les fundacions o associacions que facin apologia de dictadures directament o indirectament, incitin a l’odi o a la violència contra les víctimes de la guerra o el règim franquista.

Amb aquestes premisses, possiblement la Fundació Francisco Franco que es dedica a l’exaltació de la figura del dictador, passarà a ser il·legal i es quedarà sense subvencions, no rebrà ni un sol euro públic. Si fa dos dies una sentència els van condemnar a tornar a l’Estat el Pazo de Meirás, ara veuran com la Fundació podrà ser prohibida.

La llei també preveu declarar nul·les totes les condemnes i sancions produïdes per raons polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa, durant la Guerra Civil i la dictadura, com la del president Companys que va acabar amb el seu afusellament, ara fa vuitanta anys.

També es crearà una fiscalia especialitzada a investigar violacions dels drets humans durant el franquisme i els primers anys de la transició, concretament fins a l’aprovació de la Constitució en 1978.