Societat

Andalusia subvencionarà a entitats andaluses de comunitats amb problemes d’immersió lingüística, perquè no perdin el castellà i la seva cultura.

Ahir dimarts la Junta d’Andalusia, governada per PP i C’s gràcies a la col·laboració de VOX, va obrir una nova línia d’ajudes per combatre la immersió lingüística que afecta els andalusos que viuen en comunitats on hi ha una segona llengua oficial, encara que en cap moment fan menció a Catalunya, està clar que aquestes subvencions aniran destinades a entitats andaluses de Catalunya, València, Balears, País Basc i Galícia, encara que el principal objectiu de VOX segur que és Catalunya.

Aquesta va ser una de les 34 imposicions que va fer VOX per aprovar els pressupostos d’aquest any i facilitar l’aprovació dels del 2020 i tan sols dos mesos després ja està en funcionament. Catalunya és la Comunitat Autònoma que ha acollit més andalusos, actualment hi ha 570.182 persones nascudes a Andalusia.

L’any 2020 la Junta destinarà 100.000 € a aquestes ajudes que es dedicaran a fomentar que els andalusos i els seus descendents, residents en altres comunitats amb immersió lingüística no perdin la seva llengua i la seva cultura, per mantenir les seves arrels.

L’encarregat de gestionar aquestes ajudes serà Josep Enric Millo i Rocher, actual Secretari General d’Acció Exterior de la Junta d’Andalusia i exdelegat del govern a Catalunya.

Quina paradoxa que l’encarregat de gestionar aquestes ajudes sigui Josep Enric Millo i Rocher, actual Secretari General d’Acció Exterior de la Junta d’Andalusia, amb aquest nom tan català, nascut a Terrassa i havent viscut a Catalunya, no té cap problema en parlar el castellà i segur que els seus fills tampoc.

La visió que s’està donant de Catalunya a l’exterior és que aquí tan sols es parla català, que si entres en una botiga i parles castellà no t’entenen, que en el pati de les escoles no se sent parlar castellà, etc. Feu una prova si voleu saber la veritat, quan us trobeu per Catalunya un subsaharià, un marroquí, un pakistanès, o un xinès, en quin idioma us parlen? Si el castellà estigués amenaçat a Catalunya, tots aquests col·lectius de nouvinguts no el sabrien parlar, és més el que saben és català.

Una cosa té de bo aquesta notícia, potser així no els hi farà falta la subvenció de la Generalitat, Diputació i Ajuntaments a la Fira d’Abril o a les Romeries del Rocío que es fan a moltes poblacions de Catalunya.