Nacional

Ball de cadires entre Catalunya i Madrid, entre Illa i Iceta


El ministre de Sanitat de l’estat, Salvador Illa, deixarà la seva cadira al ministeri per presentar-se com a candidat a la presidència de la Generalitat en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. Per això Miquel Iceta, l’actual secretari general del PSC farà un pas al costat.

Segons les informacions que han arribat als mitjans de comunicació aquesta operació ja s’estava gestant des del passat estiu, encara que la portaven en el més estricte secret entre unes quantes persones properes a Pedro Sánchez i es va anar ajornant per causa de la pandèmia. Ara que s’ha fet pública ha sorprès fins i tot als mateixos companys de gabinet.

Aprofitant l’efecte vacuna que ha liderat Salvador Illa i segurament perquè les enquestes són favorables, ja que algunes d’elles diuen que a Catalunya el polític millor valorat per darrere d’Oriol Junqueres és l’actual ministre, volen donar un cop d’efecte en les pròximes eleccions i de passada esgarrapar algun dels vots que segons les enquestes perdrà Ciutadans.

Els partits de l’oposició tant de l’estat com els catalans veuen una clara irresponsabilitat per part del ministre i del president Sánchez per deixar el càrrec en plena pandèmia i segons les dades dels experts a la porta de la tercera onada. Els col·legis de metges de tota Espanya opinen el mateix i els culpen de pensar més en l’electoralisme que en controlar la pandèmia.

Pel que fa a Miquel Iceta, encara que no hi ha cap notícia oficial, tot apunta que ara que Pedro Sánchez haurà de remodelar el govern central, podria entrar al ministeri de Política Territorial que ara està en mans de Carolina Darias, si aquesta passa a ocupar la cartera de Sanitat. Si fos així Iceta aconseguiria fer el salt a Madrid, cosa que sembla sempre ha volgut.