Nacional

Bellver de Cerdanya alerta que als dipòsits tan sols queda aigua per a tres dies.


Les primeres restriccions d’aigua han arribat a alguns municipis del Pirineu a causa de la sequera que fa mesos pateixen per les escasses precipitacions durant l’hivern i la primavera. Al municipi de Baix Pallars que agrupa diferents nuclis com Gerri de la Sal, han fet una crida a la població perquè estalviïn aigua, principalment que no facin servir l’aigua d’ús de boca per a regar, demanen responsabilitat a la ciutadania i no descarten haver de tancar l’aigua a la nit en algunes poblacions.

A Bellver de Cerdanya ja fa dies que l’ajuntament va prohibir l’aigua d’ús de boca per regar jardins o omplir piscines i els que ho continuïn fent s’enfronten a rebre una sanció o fins i tot al tall del subministrament. En la línia d’estalviar, el consistori també ha decidit tancar el servei de dutxes de la piscina municipal.

Els dipòsits que abasteixen a la població estan per sota del 20% de la seva capacitat i si no plou, que no hi ha previsió, tan sols queda aigua per a dos o tres dies. Demà entrem en la darrera setmana de juliol i de cara a l’agost Bellver i moltes altres pobles de la Cerdanya veuen multiplicada per tres la seva població, així que la situació es força preocupant.

Bellver de Cerdanya té una població censada de 2.000 habitants, però durant el mes d’agost, entre segones residències, càmpings, hotels i cases rurals la població pot arribar als 6.000 habitants. Malgrat els esforços que ha fet el municipi construint un nou dipòsit a la vall d’Ingla per abastir a la població, amb l’escassetat de pluges resulta insuficient.

Aquest és un dels altres problemes greus de la Cerdanya, si totes les segones residències que s’han construït en els darrers anys estiguessin habitades en un mateix moment, els subministraments, no tan sols d’aigua, serien insuficients per una comarca dissenyada per a uns 20.000 habitants, però no preparada per a 60.000 persones.