Internacional

Bones notícies pel raper Valtònyc, les injúries a la Corona deixen de ser delicte a Bèlgica

Avui s’ha produït una bona notícia pel raper Valtònyc exiliat a Bèlgica arran de l’acusació que pesa sobre ell per les lletres d’alguna de les seves cançons que parlaven sobre la monarquia espanyola. El Tribunal Constitucional belga ha declarat inconstitucional el delicte d’injúries a la Corona, vigent des de 1847 en aquell país.

Bèlgica fins ara no havia vist la necessitat de derogar aquesta llei obsoleta perquè en la història recent de Bèlgica poques vegades s’ha aplicat i en aquestes ocasions s’ha demanat la derogació, però arran del cas del raper mallorquí Vàltonyc han posat el tema damunt la taula.

El Constitucional belga l’ha derogat perquè entra en contradicció amb l’article 19 de la seva Constitució, que garanteix la llibertat d’expressió en tots els àmbits, sense cap excepció. La llei belga preveia tres anys de presó els per aquest tipus de delicte i en aquests moments creuen que és una pena desproporcionada per protegir la monarquia que no deixen de ser persones com tots nosaltres.

Aquesta decisió del Constitucional belga obre les portes a què sigui rebutjada l’extradició de José Miguel Arenas Beltrán, més conegut com a Valtònyc, que demana la justícia espanyola per un presumpte delicte d’injúries a la corona espanyola.