Nacional

Com afectaria els presos polítics i exiliats la reforma del Codi Penal pel que fa al delicte de Sedició?

Els comuns han entregat al PSOE una proposta per reformar el delicte de sedició que contempla el Codi Penal. Segons ha explicat el diputat Jaume Asens, en una entrevista a Catalunya Ràdio, la reforma seria en el sentit de rebaixar les penes o bé vincular-lo explícitament amb la violència i l’ús d’armes.

El que pretenen els comuns és que fets com els del setembre i de l’1 d’octubre del 2017, pels que han estat condemnats els presos polítics catalans a penes d’entre 9 i 13 anys de presó, no puguin ser considerats com actes de sedició.

La reforma del Codi Penal beneficiaria als presos polítics, ja que tant si es tracta d’una reducció de pena com de vincular-lo amb la violència i l’ús d’armes, sortirien abans del previst de la presó, ja que la reforma tindria caràcter retroactiu. També seria beneficiós pels que estan a l’exili si al final són extradits i jutjats per tribunals espanyols.

Jaume Asens

Asens també argumenta que no tan sols seria d’aplicació en temes polítics davant de casos futurs, sinó també davant d’actes de sindicalistes o d’activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

Els Comuns volien abolir el delicte de sedició del Codi Penal, però són conscients que amb la majoria parlamentària que hi ha actualment al Congrés, seria impossible, per tant aposten més per una reforma. Asens també descarta una amnistia dels presos polítics, ja que té un difícil encaix en l’ordenament jurídic espanyol i al final seria el Constitucional qui tindria l’última paraula.

L’actual Codi Penal, pel que fa al delicte de sedició, no contempla explícitament el requisit de violència o amenaça de violència, cosa que deixa una àmplia interpretació en mans dels magistrats. Segons declaracions d’Asens a Catalunya Ràdio, Manuel Marchena en el judici del procés va fer de legislador i l’acusa de fer dir a la llei, quelcom que la llei no diu.

Si la proposta prospera i es fa la reforma del Codi Penal en aquest aspecte, els nou presos polítics catalans, podrien sortir molt abans del previst de la presó i fins i tot potser quan sigui aprovada ja hauran complert la totalitat condemna.

https://twitter.com/EnComu_Podem/status/1290218350736338949