Nacional

Com influeix el soroll en el risc de patir un ictus?

Passeig de Sant Joan – Barcelona

Segons un estudi col·lectiu realitzat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), l’Hospital del Mar, l’ISGlobal i la Universitat de Brown, als Estats Units, publicat a la revista “Environmental Research“, el soroll augmenta el risc de patir un ictus més greu.

Segons reflecteix l’estudi, viure en zones amb alt nivell de trànsit incrementa en un 30% el risc de patir un ictus isquèmic més greu, en canvi viure en zones verdes el disminueix fins a un 25%.

L’estudi que s’ha fet entre 3.000 persones que van patir un ictus entre els anys 2005 i 2014, analitza la influència que tenen el soroll, la contaminació atmosfèrica o l’exposició a zones verdes i el resultat, segons afirma Rosa Maria Vivanco, investigadora de recerca neurovascular de l’IMIM i primera signant de l’estudi, “A més espais verds, menys gravetat de l’ictus. I a més soroll, més gravetat”. Els pacients que viuen en zones sorolloses, arriben a l’hospital amb una gravetat més alta, fet que influeix en la seva recuperació.

Parc a la zona alta de Barcelona

L’ictus és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes a tot l’Estat. A Catalunya hi ha 13.000 casos anuals i 3.800 morts a conseqüència d’aquesta patologia. Fins ara associàvem l’ictus amb l’edat, la hipertensió, la diabetis, el tabaquisme, l’obesitat o el sedentarisme, a partir d’ara haurem d’afegir un factor nou, l’exposició al soroll i contaminació.