Nacional

Demà comença l’altre judici al Procés, el Judici al Major Trapero.

José Luis Trapero

Demà començarà el judici a l’Audiència Nacional contra la cúpula dels Mossos d’Esquadra, el Major Trapero, la intendenta Teresa Laplana, l’exdirector Pere Soler i l’exsecretari d’Interior Cèsar Puig.

José Luis Trapero que va comandar l’operatiu dels Mossos d’Esquadra durant l’1 d’octubre, s’enfronta a una petició de la Fiscalia d’onze anys de presó per un delicte de rebel·lió, cosa que serà difícil de mantenir després que la sentència del Procés del passat mes d’octubre descartés la rebel·lió i als polítics catalans només se’ls condemnés per sedició.

Recordem que en les declaracions que el Major Trapero va fer com a testimoni en el Judici al Procés, va declarar que tenien preparat un pla per detenir al president Puigdemont i els consellers en el cas que els hi demanessin, aquestes van ser les seves paraules: Teníamos un dispositivo previsto por si se tenia que detener al presidente o a los consellers si se nos ordenaba“. Seria incomprensible que fos condemnat a una pena superior a la del seu cap el conseller Forn, que està condemnat a deu anys i mig de presó.

Sala de l’Audiència Nacional

La Fiscalia pot modificar la seva petició a l’inici del judici en els escrits previs o bé al final abans de les conclusions. Veurem quina decisió pren la nova Fiscal General de l’Estat, Dolores Delgado i si aquesta fiscal de caràcter progressista és capaç de fer canviar d’opinió a la resta de membres de la Fiscalia.

L’exdirector dels Mossos Pere Soler i l’exsecretari d’interior Cèsar Puig, s’enfronten a la mateixa petició que el Major Trapero, onze anys de presó per un delicte de rebel·lió. Pel que fa a la intendenta Teresa Laplana, la Fiscalia l’acusa de sedició i s’enfronta a una pena de quatre anys de presó.

La primera setmana de judici declararan els acusats i després d’un descans d’una setmana passaran a declarar els més de 100 testimonis, començant pel coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos i Ferran López, comissari de la Policia Nacional que va substituir al Major Trapero després de la seva destitució.

Entre altres testimonis estan cridats a declarar Montserrat del Toro, la secretaria judicial encarregada de l’escorcoll de la conselleria d’interior el 20S, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, possiblement ho faran per videoconferència des de Lledoners i Artur Mas. Està previst que el judici quedi vist per a sentència al mes de març.