Nacional

Diverses personalitats de renom mundial, com Joan Baez reclamen l’amnistia dels presos polítics 


Òmnium Cultural ha fet públic que unes 50 personalitats de renom mundial han subscrit un manifest redactat per l’entitat cultural catalana a favor de l’amnistia dels presos polítics. Entre aquestes persones trobem a la cantautora i activista nord-americana Joan Baez, el relator de les Nacions Unides Ben Emmerson, l’expresidenta del Brasil, Dilma Rousseff, cinc premis Nobel, o Yoko Ono.

El Manifest diu:

“Una gran majoria de catalans i catalanes ha expressat repetidament la voluntat d’exercir democràticament el dret a decidir el seu futur polític. Tal com mostren els precedents quebequès i escocès, la millor forma de resoldre els conflictes polítics d’aquesta naturalesa és fer-ho amb l’instrument més propi dels sistemes democràtics: votar.

Per contra, l’ús del sistema judicial per resoldre una crisi política ha comportat una repressió creixent i cap solució. La sentència del 14 d’octubre de 2019 del Tribunal Suprem espanyol que condemna dos activistes de la societat civil i set representats polítics entre nou i tretze anys de presó, en total cent anys, només agreuja el conflicte. El Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU va demanar la llibertat immediata dels presos i la retirada de càrrecs, defensant el dret de manifestació i la llibertat d’expressió. Les principals organitzacions de drets humans del món han criticat les decisions judicials així com diferents vulneracions de drets que s’han dut a terme.

És el moment del diàleg i d’un enfocament responsable d’ambdues parts. Els sotasignants demanem a les autoritats espanyoles i catalanes entaular un diàleg sense condicions per trobar una solució política que permeti a la ciutadania de Catalunya decidir el seu futur polític. Perquè el diàleg sigui un èxit la repressió ha d’acabar i és necessària una amnistia per a totes les persones processades”.

https://twitter.com/omnium/status/1345995881418543106