Internacional

El Consell d’Europa demana alliberar els presos, retirar les euroordres i reformar el delicte de sedició.


Avui que el Consell de Ministres està ultimant els detalls dels indults, es fa públic un informe de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa en el que s’ha acordat per 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions, demanar l’alliberament dels presos condemnats per l’1 d’octubre, reformar el delicte de sedició, retirar les euroordres contra els exiliats i arxivar les causes pendents.

El títol de l’informe és prou aclaridor: ¿S’haurien de perseguir els polítics per les declaracions que han fet en l’exercici del seu mandat? En aquest informe també es tracta la persecució dels polítics de la minoria kurda a Turquia. Durant la sessió s’han rebutjat les esmenes que pretenien incloure els Populars i Socialistes, en especial la que demanava que no es retiressin les euroordres dels exiliats o la d’arxivar les causes pendents.

Dels dotze representants d’Espanya a l’Assemblea han votat a favor els d’ERC, PNV i Unidas Podemos i en contra PSOE, PP i VOX. L’informe sobre si els polítics haurien de ser processats per les declaracions fetes en l’exercici dels seus mandats i en el que compara Espanya amb Turquia, ha estat redactat pel socialista de Letònia Boriss Cilevics, que ha dedicat un any d’investigació per elaborar-lo inclosa una visita als presos de Lledoners.

Aquest informe és satisfactori per les dues parts del conflicte, per a Espanya és una forma de justificar la necessitat dels indults i per a Catalunya és una forma de veure que Espanya ha fet el gest dels indults per la pressió d’Europa. Així que tots contents.

Reaccions dels dos partits del govern

https://twitter.com/Esquerra_ERC/status/1407343947324796945

https://twitter.com/JuntsXCat/status/1407281492808568834