Nacional

El constitucional rebutja deixar en llibertat als presos polítics mentre es resolen els recursos

Ahir el Tribunal Constitucional va rebutjar la suspensió de l’execució de les condemnes per les quals estan privats de llibertat, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, mentre es resolen els recursos que tenen presentats.

El constitucional argumenta que la jurisprudència del Tribunal fixa en cinc anys de condemna el límit per considerar una suspensió cautelar d’execució de la condemna i en el cas dels presos polítics catalans no hi ha cap amb una pena inferior.

Sobre els casos de l’Oriol Junqueres, Raül Romeva i Carme Forcadell, el Tribunal encara no ha tingut l’oportunitat de pronunciar-se, ja que primer s’han de resoldre les recusacions contra els 12 magistrats que van presentar els tres condemnats. Es preveu que avui mateix desestimin les recusacions per unanimitat.

Les defenses dels presos polítics van demanar que s’actués de la mateixa manera que en el cas de l’assalt a la llibreria Blanquerna per part d’un grup d’ultres i que malgrat estar condemnats, encara no han trepitjat la presó, a l’espera dels recursos presentats.