Internacional

El Marroc i Espanya dos països que condemnen rapers per cançons contra la monarquia.

Mohamed VI Rei del Marroc

Avui serà jutjat un raper marroquí que forma part del Grup Weld l’Griya 09 & Lz3er & LGnawi per una cançó titulada Visca el poble i que més enllà de ser una crítica contra el govern, la política de migracions, la pobresa i la repressió, també critica al monarca.

En una de les estrofes de la cançó simplement diuen: “Déu, pàtria i el tercer que se’n vagi”, lògicament el tercer es refereix al Rei.

Mohamed Mounir Gnawi va ser detingut dos dies després de la publicació de la cançó, l’acusaven d’ultratge a un funcionari públic per un vídeo en el qual insultava a la policia, però organitzacions de defensa dels drets humans creuen que la detenció realment s’ha fet per la cançó on es critica a la monarquia, encara que el govern ho negui.

Mohamed que serà jutjat avui, s’enfronta a una pena de fins a dos anys de presó i una multa de 5.000 dírhams marroquins (470 €).

Mohamed Mounir Gnawi  – Foto: @Gnawiofficial

Amnistia Internacional demana la immediata posada en llibertat de Mohamed Mounir Gnawi per considerar que ha estat detingut per expressar les seves opinions.

Està clar que com en el cas del raper mallorquí Valtonyc, condemnat per l’Audiència Nacional a tres anys i mig per enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries a la corona, tant a Espanya com al Marroc, s’ha d’anar amb molta cura amb el que es canta, ja que la llibertat d’expressió té una línia vermella que no es pot traspassar i aquesta és la monarquia.

L’Organització Marroquina pels Drets Humans creu que els altres dos rapers no han estat detinguts, perquè no sembli que la detenció d’en Mohamed ha estat per la cançó Visca el Poble, que el govern ja en té prou amb una sola detenció com avis per altres rapers i cantants.

La cançó dels Rapers marroquins, en pocs dies de conèixer la notícia de la detenció d’en Mohamed s’ha fet viral a les xarxes, arribant a 16 milions de reproduccions i 100.000 comentaris en menys d’un mes. Per si la població marroquina que tenim al nostre país la vol escoltar, us deixem amb Visca el Poble.