Successos

El Rei de Tailàndia perdona la pena de mort del català Artur Segarra

Foto: EPA/Narong Sangnak

El Rei de Tailàndia ha commutat la pena de mort del català Artur Segarra condemnat per la mort del també català David Bernat l’any 2016. Vajiralongkorn de Tailàndia ha concedit aquest perdó reial amb motiu del seu 68è aniversari.

Ara, haurà de complir cadena perpetua en una presó tailandesa, encara que aquest canvi li obre la porta a poder demanar ser traslladat a una presó espanyola un cop passi vuit anys de reclusió a Tailàndia.

Els fets es remunten a principis de l’any 2016 quan apareixen restes desmembrades d’un cadàver en el riu que travessa Bangkok. Un cop identificat la policia afirma que són de David Bernat, un enginyer de 39 anys d’un petit poble de Lleida que feia cinc anys que vivia a Tailàndia i que feia dies estava desaparegut.

Durant els 10 dies que Bernat va estar desaparegut, es van treure grans quantitats de diners dels seus comptes i transferits de forma encriptada a altres comptes. Això va fer saltar l’alarma i sospites contra Artur Segarra que també estava desaparegut i havia tret part d’aquests diners en diferents caixers de Tailàndia.

La policia va trobar la moto de Segarra a la frontera amb Cambodja i van poder localitzar-lo i detenir-lo a Sihanoukville, una població de la costa cambodjana. Segarra en un principi negava que fos l’autor del crim, fins que el setembre del 2019 va confessar que sí que va matar a Bernat en el transcurs d’una baralla, però segons les investigacions els fets no van ser així.

Els detalls són força escabrosos, Artur Segarra ho tenia tot planejat, fins i tot havia comprat un congelador i havia llogat una casa als afores de Bangkok on va amagar els estris que va utilitzar en l’assassinat.

Segarra va segrestar a Bernat, ell sol o acompanyat, això no es va poder demostrar, el va torturar durant dies fins que va aconseguir les claus de les targetes i comptes bancàries. Segarra treballava com a consultor informàtic i guanyava un bon sou, alguns parlen de 1.500 € al dia. Ell tenia la seva residència a Teheran, però per motius de negocis, anava sovint a Bangkok i per això tenia llogat un apartament.

La comunitat espanyola i catalana a Tailàndia és molt petita, la majoria es coneixen i queden per prendre una copa de tant en tant, així és com es van conèixer Artur Segarra i David Bernat, encara que tots dos provenien de mons molt diferents. Una nit Segarra va convidar a Bernat al seu apartament i segons les càmeres de seguretat mai més va sortir.

El 20 de novembre del 2019 el Tribunal Suprem de Tailàndia en sentència ferma, va mantenir la pena de mort de David Segarra fins ara que ha estat commutada per cadena perpètua.