Nacional

El Suprem declara nul·la la condemna d’Otegui i altres companys pel cas Bateragune.

Arnaldo Otegi, Rafael Díez UsabiagaArkaitz Rodríguez Torres, Sonia Jacinto Garcia i Miren Zabaleta Tellería van ser condemnats per l’Audiència Nacional espanyola a penes entre sis anys i sis anys i mig de presó per un delicte de pertinença a organització terrorista.

L’any 2012 van ser condemnats per l’anomenat cas Bateragune, acusats de voler reconstruir Batasuna. En un principi Otegui va ser condemnat per l’Audiència Nacional a vuit anys de presó, però després d’una revisió el Suprem va reduir la condemna a sis mantenint l’acusació de pertinença o integració en una organització terrorista.

Un cop esgotats tots els recursos en l’àmbit judicial espanyol, els condemnats van presentar recursos davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) amb seu a Estrasburg i aquest alt tribunal europeu l’any 2018 va donar la raó als acusats, per considerar que el tribunal espanyol havia vulnerat el Conveni Europeu de Drets Humans per falta d’imparcialitat d’una de les magistrades que els va jutjar.

Ara el Suprem, acatant la sentència del TEDH dicta resolució d’anul·lació de la sentència per la qual Otegui i els seus companys van estar a la presó. Curiosament el Suprem s’ha pronunciat quinze dies després de les eleccions al Parlament Basc a les que Otegui no es va poder presentar com a cap de llista de Bildú, ja que com a pena accessòria tenia la inhabilitació fins a l’any 2022.

La justícia espanyola ha quedat retratada un cop més i les reaccions no s’han fet esperar a les xarxes socials, no oblidem el cas de Sandro Rosell. Quin resultat hauria tingut Bildu en les passades eleccions basques si Otegui hagués estat el cap de llista? Qui els retorna els anys que han estat a presó? Passarà el mateix amb els presos polítics catalans?

Otegui piula:

“Se confirma que nuestro encarcelamiento fue una operación contra la paz en Euskal Herria. Hoy es el día para recordar que no existe justicia independiente en el Estado Español. Hoy es el día para recordar a los presos políticos vascos, exiliados y deportados y exigir su libertad”.

https://twitter.com/ArnaldoOtegi/status/1289204516600987648