Nacional

El Tribunal de Comptes rebutja l’aval de la Generalitat per la fiança d’ex-alts càrrecs investigats per l’acció exterior.


El Tribunal de comptes ha rebutjat l’aval que havia presentat l’Institut Català de Finances (ICF) per fer front a la fiança de 5,4 milions d’euros que havien de pagar una trentena d’ex-alts càrrecs del govern català per l’acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i el 2017.

Segons la instructora del Tribunal de Comptes, Esperanza García, l’aval presentat per la Generalitat suposaria un frau de llei, perquè la legislació no preveu garantir suposades actuacions irregulars dels responsables públics, coneixent la improcedència de la despesa.

L’aval va rebre l’aprovació del Consell de Garanties Estatuàries (CGE) i l’aprovació de la majoria del parlament català, amb l’abstenció del PSC i el govern central no havia presentat recurs davant el Tribunal Constitucional, però ara el Tribunal de Comptes no accepta aquesta fórmula.

Contra aquesta resolució encara es pot presentar recurs a la sala de justícia del tribunal i si no prospera s’està pensant en un pla B que seria avalar amb propietats de partits o entitats, si no els afectats hauran de posar el seu patrimoni com aval de les fiances milionàries demanades. Entre els 34 investigats trobem a Andreu Mas-Colell, Artur Mas, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Francesc Homs o Carles Puigdemont.