Societat

El turisme de proximitat eleva el nombre de rescats que han de fer els serveis d’emergència

Aquest any que la majoria de nosaltres hem decidit no fer viatges de grans distàncies a causa de la Covid-19 i hem apostat per conèixer el nostre país, s’han disparat els rescats que han de fer els serveis d’emergència.

Sembla que totes les campanyes publicitaries per fomentar el turisme de proximitat per ajudar a l’economia malmesa del nostre país ha donat bons resultats, però també té els seus inconvenients com el col·lapse que s’està produint en alguna zona pirenaica o l’augment de rescats.

En els darrers dos mesos i mig els Bombers de la Generalitat han fet un total de 522 serveis, un 23% més que en el mateix període de l’any passat i malgrat que hem estat quasi dos mesos confinats, la xifra de serveis ja és superior a la del 2019 des de principi d’any.

Molts dels rescats són conseqüència de no anar preparat per endinsar-se a la muntanya, s’ha de portar calçat adequat per evitar caigudes, roba adient per protegir-nos del fred, protectors pel sol, aigua, conèixer la ruta que volem fer per no desorientar-nos i tenir controlat el temps que farà, si ens enganxa una tempesta en plena muntanya, pot arribar a ser molt perillós.

Aquest any també s’han donat rescats en rius i gorgues, sovint per relliscades amb les roques o per imprudències com llençar-se a l’aigua sense saber la profunditat que hi ha. Els bombers han fet 55 serveis quan l’any passat tan sols van fer 21.

De la mateixa manera que quan anem al mar no se’ns acudeix fer immersió sense haver tingut una preparació prèvia, quan anem a la muntanya també hem d’estar preparats i una de les coses més importants és portar el telèfon mòbil per poder enviar una ubicació en cas de necessitat i l’altre anar acompanyats, una travessia de muntanya en solitari si no som experts muntanyencs com en Kilian Jornet pot ser perillós.

Les zones on s’han produït més rescats per part dels Bombers de la Generalitat han estat Naut d’Aran on han fet 31 i la Vall de Boí, el Pallars Sobirà amb 47 i la Cerdanya amb 6.

Notícies relacionades:

Llargues cues i col·lapse per accedir al Parc Natural d’Aigüestortes

Mor una dona en caure amb el seu cotxe a un barranc prop del pàrquing del peu del Pedraforca.