Esports

Els eufemismes que utilitza l’Estat espanyol per no reconèixer la selecció de la República Independent de Kosovo

Aquest vespre es juga el partit de futbol classificatori pel Mundial de Qatar 2022 entre la selecció espanyola i la de Kosovo i més enllà de l’interès futbolístic el partit ha despertat molta expectativa davant l’estratègia que està utilitzant l’Estat espanyol per evitar pronunciar o publicar les paraules selecció de Kosovo o simplement Espanya contra Kosovo.

Espanya és un dels pocs països que no reconeix la declaració d’independència de Sèrvia que va fer Kosovo el 17 de febrer del 2008. Actualment la majoria de països de la Unió Europea han reconegut la República de Kosovo com un estat independent, excepte Sèrbia, Eslovàquia, Grècia, Romania, Xipre i Espanya. Si ho fessin seria com reconèixer que Catalunya també té dret a declarar la seva independència de l’Estat espanyol.

Arran d’aquest conflicte molts han estat els eufemismes que s’han utilitzat en els mitjans de comunicació per evitar parlar de Kosovo o República de Kosovo. Segons ha publicat La Vanguardia, la Federació Espanyola de Futbol ha rebut instruccions del Ministeri d’Assumptes Exteriors amb relació al protocol que s’ha de seguir en el partit.

A principis d’aquest mes la selecció de Kosovo va anunciar que si no el deixaven jugar sota la seva bandera i el seu himne es negarien a jugar. Tant la FIFA com la UEFA o el COI, reconeixen a Kosovo com a membre de ple dret i la Federació Espanyola de Futbol es troba al mig de la polèmica. En funció de com actuí aquesta nit s’exposa a rebre una sanció.

Una de les “recomanacions” del ministeri és que es faci referència a Kosovo de forma neutral que no impliqui el reconeixem d’un estat com a tal. Les solucions que han trobat és parlar de “territorio de Kosovo”, “Equipo integrante de la Federación de Fútbol de Kosovo” o “FedFútbol Kosovo” que és la nomenclatura que es pot veure en aquests moments en la pantalla de RTVE.

En la roda de premsa d’ahir del seleccionador de Kosovo, aquest ho va deixar ben clar davant de tots els periodistes que intentaven evitar el tema. Haurem d’esperar a aquesta nit per veure si podrem sentir l’himne de la República de Kosovo i veure la seva bandera.