Esports

Els gols marcats fora de casa deixen de tenir valor doble


Va ser l’any 1965 quan la UEFA va decidir que en les eliminatòries europees els gols marcats fora de casa tinguessin doble valor, ara després de cinquanta-sis anys aquesta norma desapareix, així que tots els partits que acabin amb empat hauran de dirimir-se a la pròrroga o si continuen empatats, a la tanda de penals. Ja no haurem de fer comptes de si hem marcat a casa o a fora.

La norma es va establir per evitar que els equips que tenien avantatja de gols anessin al segon partit només a defensar-se, la UEFA volia apostar per un joc més ofensiu. La UEFA basa la seva decisió en “Les estadístiques des de mitjans de la dècada dels setanta fins ara mostren una clara tendència a la reducció contínua de la diferència entre el nombre de victòries en casa i a fora de casa (del de 61%/19% a 47%/30%), així com de la diferència entre gols marcats en casa o a fora de casa en cada partit”.

Amb la millora de les comunicacions els desplaçaments a camp contrari ja no són tan llargs ni incomodes, l’estat dels estadis de futbol són molt similars i altres aspectes tècnics com la introducció del VAR, fan que jugar a fora ja no representi tant desavantatge davant l’equip local. També remarquen la injustícia que representa, especialment durant la pròrroga, la necessitat que té l’equip local de marcar dos gols cada cop que l’equip visitant marca un gol.