Societat

Entra en vigor la reforma del Codi Civil, perquè els pares denunciats per violència de gènere no puguin visitar els fills.


Aquests darrers mesos hem sentit notícies de l’anomenada violència vicaria, aquella que infereix un progenitor contra els seus fills pel sol fet de fer-li mal a l’altre progenitor, com el cas de les dues nenes de Canàries o la del nen mort a un hotel de Barcelona, presumptament a mans del seu pare.

Ara entra en vigor una reforma del Codi Civil, per la que a partir del 3 de setembre el pares que estiguin en procés penal per violència de gènere no podran gaudir del règim de visita als seus fills menors ni tenir la custòdia. Fins ara els jutges podien aplicar mesures preventives per evitar casos com els que hem anomenat abans, però no era el més habitual.

A partir d’ara si el jutge detecta indicis de maltractament per violència domèstica o de gènere, per atemptar contra la vida, agredir o abusar de la parella o dels fills, encara que sigui a la fase inicial del cas, podrà prendre la decisió de prohibir al progenitor que vegi als seus fills menors. Amb aquesta reforma, el jutge no fixarà un règim de visita i si actualment està concedit, podrà retirar-lo.

Aquesta reforma no afecta Catalunya, ja que només és d’aplicació en els territoris que tinguin un Codi Civil comú, Catalunya té el seu propi Codi Civil que va ser pioner amb una reforma en aquest sentit. L’any 2015 es va modificar perquè els pares que tinguessin alguna denúncia per violència de gènere no poguessin tenir la custòdia compartida dels seus fills. Segons declaracions de l’advocada de família, Carmen Varela al programa No Ho Sé de RAC1, s’espera que aviat es modifiqui el Codi Civil català com ho ha fet el Codi Civil espanyol.