Internacional

Es dóna per erradicada la Pòlio a l’Àfrica subsahariana

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha donat per erradicada la Pòlio de l’Àfrica subsahariana, després que Nigèria, l’únic país on encara es resistia aquesta malaltia fa quatre anys que no ha registrat cap cas. L’últim cas detectat al continent africà va ser l’any 2016 al nord-est de Nigèria.

Un gran dia pel continent africà i per la resta del món, ja que cinc de les sis regions de l’OMS (Àfrica, Amèrica, Europa, Àsia Sud-oriental, Pacífic Occidental) estan lliures de poliovirus naturals i estem més a prop de poder erradicar-la de tot el món. Tan sols queden dos països al món on encara està present aquest virus que durant les dècades del 50 i 60 del segle passat van afectar el nostre país, Afganistan i Pakistan tots dos pertanyents a la Regió del Mediterrani Oriental.

La Poliomielitis o paràlisi infantil és una malaltia infecciosa que afecta el sistema nerviós, s’anomena infantil perquè principalment afecta els infants entre 0 i 5 anys. El poliovirus es transmet de persona a persona per les vies respiratòries. Com molts dels virus la majoria d’infeccions són asimptomàtiques, però en algun dels casos el poliovirus ataca el sistema nerviós central, destruint les neurones motores causant debilitat muscular i paràlisi.

La Poliomielitis que no té cura va causar estralls entre la població infantil de la postguerra mundial fins que l’any 1955 el doctor novaiorquès Jonas Salk va descobrir la vacuna. A Espanya no va arribar fins quasi deu anys després, però no era la vacuna de Salk era un altre desenvolupada per Albert Sabin, que s’administrava amb unes gotes en un terròs de sucre.

Moltes associacions d’afectats per la poliomielitis en les dècades del 50 i 60 han denunciat el tractament que va fer el règim de Franco amb la distribució de la vacuna. Algunes dosis es van donar gratuïtament a través de l’Auxili Social, eren dosis procedents de donacions dels Estats Units, la resta de població havia de pagar entre 9 i 27 pessetes, dependent de la classe social, però per la majoria de famílies eren quantitats inassumibles.

El règim franquista va ocultar dades, les va manipular i va mentir sobre l’abast de la infecció, cosa que va fer que estigués present molt més temps que en altres països europeus. Actualment a Espanya hi ha 300.000 persones afectades per la pòlio, la majoria de més de 60 anys que estan patint la síndrome post-pòlio.

En aquells moments Franco estava destinant milions de pessetes a construir el “Valle de los Caídos“. Un cert paral·lelisme amb el que està passant avui dia amb el Coronavirus, no hi ha diners per sanitat però sí que ens permetem el luxe de gastar 2.100 milions d’euros en la fabricació de carros de combat (tancs).