Internacional

Escòcia el primer país del món on els productes sanitaris per la menstruació seran gratuïts.


Escòcia serà el primer país del món en oferir compreses i tampons gratuïts. Aquesta mesura de gratuïtat en els productes per la menstruació s’ha aprovat per unanimitat del Parlament escocès. La primera ministra Nicola Sturgeon ha declarat que és un gran pas endavant i important per a totes les dones i nenes.

Monica Lennon, diputada laborista que va impulsar el projecte de llei en el seu perfil de Twitter a fet una piulada dient:

“Això és un senyal per al món, per demostrar que l’accés gratuït als productes de la menstruació es pot aconseguir”.

Aquests productes que tindran un cost estimat d’uns 27 milions d’euros estaran disponibles gratuïtament en edificis públics com universitats, col·legis, clubs juvenils i en farmàcies. Fins ara Escòcia ja proporcionava aquests productes d’higiene femenina a les estudiants de secundària i universitat, ara es farà extensiu a totes les dones i joves.

L’IVA dels productes sanitaris al Regne Unit és d’un 5%, aquí les compreses i tampons tenen un gravamen del 10%. Mentre no arribem a la gratuïtat com a Escòcia, es podria considera a efectes de l’IVA com a un producte de primera necessitat, que és el que realment és i aplicar el 4%.

https://twitter.com/MonicaLennon7/status/1331303354379669504