Nacional

Grifols estudia un tractament per frenar l’Alzheimer que està donant bons resultats.

La multinacional catalana del sector farmacèutic i hospitalari Grifols, creada l’any 1909 per Josep Antoni Grifols i Roig, a la ciutat de Barcelona, ha fet públic en la conferència Clinical Trias on Alzheimer Disease (CTAD), celebrada a San Diego Califòrnia, les característiques d’un assaig clínic, anomenat Ambar (Alzheimer Management by Albumin Replacement), que mostren els efectes positius d’un tractament que redueix la progressió de la malaltia en pacients amb un Alzheimer lleu o moderat.

La teràpia consisteix en el recanvi plasmàtic en pacients tractats amb albúmina i immunoglobulina. Comparat amb les persones tractades amb placebo, l’estudi revela que el recanvi plasmàtic presenta una reducció menor del metabolisme de la glucosa cerebral, després de 14 mesos d’assaig, el que redueix els danys en les neurones del pacient. Fins i tot parlen d’un 71% de reducció en el deteriorament clínic.

El tractament consisteix a extreure periòdicament el plasma i substituir-lo per una solució d’albúmina, una proteïna del plasma, ja que la majoria de la beta-amiloide, una de les proteïnes que s’acumula en el cervell del malalt, circula en el plasma lligat a l’albúmina.

Glòbuls vermells

És un gran avanç, si no per curar la malaltia, sí per frenar-la en la seva fase inicial. Es tracta del primer avanç mèdic d’aquesta malaltia en 20 anys.

En l’estudi han participat 496 pacients entre 55 a 85 anys amb un alzheimer lleu o moderat de 41 hospitals de l’Estat espanyol i dels Estats Units i un grup de pacients tractats amb placebo.

De moment està en fase d’investigació, esperem que molt aviat sigui un tractament al qual tinguin accés tots els malalts d’aquesta terrible malaltia.