Societat

Impedeixen agafar l’avió a un ciutadà belga que es va negar, en català, a ensenyar la bossa fecal que porta després d’una intervenció de colon.

Un ciutadà belga, resident a Bigues i Riells (Montseny), durant el control d’accés a l’aeroport es va negar a ensenyar la bossa recol·lectora de femtes que porta després d’una intervenció de còlon a conseqüència del càncer que pateix.

En el control rutinari, els agents van observar que portava alguna cosa sota la roba i li van demanar que els hi ensenyés, l’home els hi va explicar que era la bossa amb excrements, però ho va fer en català, ja que no domina gaire el castellà. Els agents li van recordar que “això és Espanya i es parla espanyol”. L’home va demanar poder expressar-se en anglès o francès, però també li van negar. 

 

Després d’aquesta discussió amb els agents, es va baixar els pantalons per ensenyar la bossa i llavors li van posar una denúncia per alteració de l’ordre públic. Sempre segons explica el ciutadà belga, el van apartar a una sala i en el moment que va respondre a la pregunta d’on vivia, li van posar una segona denúncia per no cooperar amb l’autoritat. Un cop ja dins l’avió, el van anar a buscar i el van fer baixar, impedint-li agafar el vol. 

Plataforma per la Llengua ha posat a disposició d’aquest ciutadà, els seus serveix jurídics, per fer front a les dues denúncies presentades pels agents de la Guàrdia Civil. En tres anys aquesta entitat ha recollit una vintena de denúncies per discriminació lingüística.