Nacional

Indignació de la Generalitat per no donar permís als hidroavions francesos per actuar a l’incendi del Cap de Creus.


En una entrevista concedida al programa Via Lliure de RAC1, el director general de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya, Joan Delort, va mostrar la seva indignació perquè el govern espanyol no va autoritzar que dos hidroavions de la Catalunya Nord que són a Perpinyà i que estaven disposats a ajudar en l’extinció de l’incendi no poguessin actuar.

Delort diu que això és un problema que ve de fa anys, “No hi ha ningú que discuteixi que en un cas d’imperiosa necessitat la primera cosa que cal és que vinguin els hidroavions francesos, perquè són a Perpinyà i passen quinze minuts entre que s’enlairen i descarreguen l’aigua”.

Divendres el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) va demanar autorització perquè vinguessin els avions de Perpinyà, però l’Estat espanyol va preferir utilitzar primer efectius espanyols i van oferir dos hidroavions un de Pollença a Mallorca i l’altre de Saragossa. Recordem que mentre Perpinyà està a 75 km de Llançà i en 15 minuts podien estar remullant la zona, Pollença està a 387 km i Saragossa a 400 km.

A hores d’ara els bombers donen per controlat l’incendi i esperen avui mateix donar-lo per extingit. En total s’han cremat unes 400 hectàrees de terreny, la major part en el Parc Natural del Cap de Creus.