Successos

La Fiscalia de Barcelona porta Endesa als Tribunals pel cas de les aus mortes a les torres elèctriques

Foto: Twitter @JosepMCostaCasa

A mitjans d’agost a Osona una vintena de cigonyes que migraven cap a l’Àfrica, van morir electrocutades en unes torres elèctriques entre Manlleu i Gurb i això no va ser un fet excepcional, cada any cigonyes i altres aus moren a causa que les línies elèctriques no estan protegides per a evitar que les aus que es posen en elles acabin electrocutades. D’un recent estudi es desprèn que entre 11.000 i 33.000 aus rapinyaires moren cada any en les torres elèctriques.

El passat mes d’abril, la Fiscalia de Medi Ambient va presentar una querella contra l’empresa Endesa i sis dels seus directius per no adoptar les mesures establertes per llei per evitar la mortalitat d’aus. És el primer cop que es presenta una denúncia contra una companyia elèctrica per aquesta situació, la querella presentada és per un delicte contra el medi ambient i contra la protecció de la fauna.

Ara la Fiscalia demana com a mesura cautelar dins de les diligències, que s’obligui Endesa a reparar les línies elèctriques que no estiguin en condicions, ja que en els darrers mesos s’han produït moltes morts d’aus per aquesta causa, algunes d’elles espècies protegides com les cigonyes.

L’informe de la Fiscalia recull els casos recents de morts de cigonyes, voltors, astors, àguiles, aguilons o xoriguers en localitats catalanes com Hostalets de Pierola, Calonge de Segarra, Calaf, Igualada, Òdena, Santa Eugènia de Berga, Tona, Gelida o Torelló.

La Fiscalia es va decidir a presentar la querella, ja que després d’informar a Endesa de les morts que s’estaven produint i requerir que prenguessin mesures per evitar-ho, aquesta no ha reparat les instal·lacions més que en algun cas puntual a causa de la difusió mediàtica que es va fer en el moment.

Amb el preu a què estan cobrant la llum i els grans beneficis que tenen les companyies elèctriques, ja podrien dedicar part a reparar les instal·lacions. En el cas concret d’Endesa l’any 2020 va obtenir un benefici net de 1.394 milions d’euros, un 715% més que en el 2019 que va ser de 171 milions d’euros.

Notícia relacionada:

Una vintena de cigonyes moren electrocutades a Osona quan emigraven cap a l’Àfrica