Societat

La Guàrdia Civil identifica als membres d’un grup que canten una jota contra la monarquia.

Actes per la reobertura de la línia ferroviària Saragossa-Canfranc-Olorón – Foto: DGA

En el poble de Canfranc a la província d’Osca, el passat diumenge se celebrava un acte reivindicatiu per reclamar la reobertura de la línia de ferrocarril internacional entre Saragossa-Canfranc-Olorón. En el transcurs de l’acte el grup Adebán, van cantar la jota “Arriba y Abajo, una cançó que porten en el seu repertori des de fa més de 40 anys.

Una antiga jota castellana dedicada a la monarquia què es va adaptant als temps. Anys enrera el protagonista era el Rei Emèrit, les infantes i fins i tot Urdangarin, ara li ha tocat el torn al Rei Felip VI.

En alguna de les estrofes podem escoltar:

“Amunt, avall, enviarem el rei al carall.

Avall, amunt, no volem la monarquia”.

El grup Adebán estava contractat per amenitzar l’acte, però no tenien previst dins del seu repertori cantar “Arriba y Abajo, va ser a insistència del públic que al final es van animar a cantar-la. La gent la va cantar, la va ballar i s’ho van passar molt bé, expliquen els assistents.

En finalitzar l’acte, quan estaven recollint els instruments es va apropar la Guàrdia Civil i els hi va demanar el DNI als components d’Adebán, quan van preguntar el motiu, els agents van respondre que no podien cantar “Arriba y Abajo per atemptar contra la monarquia.

Els membres d’Adebán asseguren que aquesta cançó l’han interpretat infinitat de vegades i cada any no pot faltar en la commemoració de la festa de la República el 14 d’abril i mai havien tingut cap problema.

Un nou atac a la llibertat d’expressió que ha volgut plasmar Philippe Guillén (Phillippe Pif) en aquesta caricatura.

Caricatura de Philippe Guillén (Phillippe Pif)