Actualitat.cat

Totes les notícies en clau catalana al teu abast

Societat

La Guàrdia Civil identifica als membres d’un grup que canten una jota contra la monarquia.

Actes per la reobertura de la línia ferroviària Saragossa-Canfranc-Olorón – Foto: DGA

En el poble de Canfranc a la província d’Osca, el passat diumenge se celebrava un acte reivindicatiu per reclamar la reobertura de la línia de ferrocarril internacional entre Saragossa-Canfranc-Olorón. En el transcurs de l’acte el grup Adebán, van cantar la jota “Arriba y Abajo, una cançó que porten en el seu repertori des de fa més de 40 anys.

Una antiga jota castellana dedicada a la monarquia què es va adaptant als temps. Anys enrera el protagonista era el Rei Emèrit, les infantes i fins i tot Urdangarin, ara li ha tocat el torn al Rei Felip VI.

En alguna de les estrofes podem escoltar:

“Amunt, avall, enviarem el rei al carall.

Avall, amunt, no volem la monarquia”.

El grup Adebán estava contractat per amenitzar l’acte, però no tenien previst dins del seu repertori cantar “Arriba y Abajo, va ser a insistència del públic que al final es van animar a cantar-la. La gent la va cantar, la va ballar i s’ho van passar molt bé, expliquen els assistents.

En finalitzar l’acte, quan estaven recollint els instruments es va apropar la Guàrdia Civil i els hi va demanar el DNI als components d’Adebán, quan van preguntar el motiu, els agents van respondre que no podien cantar “Arriba y Abajo per atemptar contra la monarquia.

Els membres d’Adebán asseguren que aquesta cançó l’han interpretat infinitat de vegades i cada any no pot faltar en la commemoració de la festa de la República el 14 d’abril i mai havien tingut cap problema.

Un nou atac a la llibertat d’expressió que ha volgut plasmar Philippe Guillén (Phillippe Pif) en aquesta caricatura.

Caricatura de Philippe Guillén (Phillippe Pif)