Societat

La justícia dóna la raó a José María Íñigo confirmant que va morir per la inhalació d’amiant en els estudis de TVE


El Jutjat Social número 2 de Madrid ha donat la raó a José María Íñigo i la seva família reconeixent que el periodista va morir a causa de l’exposició i inhalació d’amiant quan treballava en els estudis de RTVE, en concret en l’Estudi 1 de Prado del Rey, durant deu anys, per tant el jutjat confirma que va morir a causa d’una malaltia professional.

Quan a José María Íñigo li van detectar un cas especial de càncer de pulmó, un mesotelioma epitelioide, associat a l’exposició a l’amiant, va ser el mateix periodista el que va interposar la corresponent demanda per tal de demanar responsabilitats a l’empresa (RTVE) i a la seva mort l’any 2018 la família va continuar amb el procés judicial.

Íñigo va estar dos anys lluitant contra el càncer que malauradament no va poder superar. Ara la sentència considera que la mort és conseqüència d’una malaltia professional per l’exposició a l’amiant entre el 1975 i 1985 a l’Estudi 1 de TVE. La sentència també recull com a prova que quan es va treure l’amiant de l’estudi es van dipositar a l’abocador 113.040 kg de residus.


L’activitat que es realitzava en l’estudi, amb música i públic en directa, feia que els aplaudiments, els ventiladors i aire condicionat generessin vibracions que impactaven en l’amiant i feien desprendre partícules d’aquest material cancerigen que eren inhalades per les persones de l’Estudi, continua dient la sentència.

En el cas del públic és poc probable que tingués conseqüències, però en el cas dels treballadors que van passar hores i hores diàries durant molts anys, es força perjudicial. El jutge també considera que la vídua del presentador té dret a una pensió derivada de malaltia professional