Nacional

La policia alerta d’una estafa relacionada amb “El Juego del Calamar”


Ara que està tan de moda la sèrie de Netflix “El Juego del Calamar”, els ciberdelinqüents se les inventen totes i han aprofitat el gran impacte que ha tingut ideant una nova estafa de la qual la policia ja ha tingut notícia i demana que no caiguem en el parany.

La Policia alerta a través de les xarxes socials que s’estan veient pels carrers de les grans ciutats unes targetes amb les tres formes geomètriques que surten a la sèrie: rodona, triangle i quadrat, que en el seu revers té un codi QR. En principi podríem pensar que si l’escanegem entrarem en alguna mena de joc o aplicació relacionada amb “El Juego del Calamar”, però podria derivar-nos a una web maliciosa on els ciberdelinqüents poden tenir accés a les nostres dades, inclòs les bancaries.

Durant la pandèmia van proliferar molt els codis QR en bars i restaurants per tal que els clients no hagueren de tocar les cartes en paper, simplement escanejant el codi QR teníem la carta de l’establiment al nostre mòbil. La Policia recomana que si no és un codi de confiança, no ho fem, ja que pot portar-nos a webs de ciberdelinqüents.

I si quan escanegem un d’aquests codis ens demanen les nostres dades personals, l’anomenat ‘Qrishing‘, desconfiem i no les facilitem. Un altre tipus d’estafa és el ‘Qrljacking‘ en aquest cas ens segresten el nostre compte d’usuari de serveis que tenen accés amb codi QR i així entren en el nostre compte. I finalment el ‘Malware‘ que ens enllaçarà directament a la descàrrega d’aplicacions malicioses.