Internacional

L’Afganistan torna a la casella de sortida. Vint anys de guerra que no han servit per res, els Talibans reconquisten el país.


Les portades de tot el món avui es fan ressò de l’arribada dels Talibans a Kabul i amb ella la reconquesta del país després de vint anys de guerra que malauradament només ha servit per causar milers de víctimes. Ahir diumenge van entrar al palau presidencial on el president Ashraf Ghani ja havia fugit per evitar facilitar una transició no violenta.

Mentre la majoria dels països estan buidant les ambaixades i destruint papers que puguin comprometre a la població afganesa, milers de persones col·lapsen les carreteres intentant fugir del país. L’aeroport ja ha tancat el vol d’avions comercials i tan sols podran aterrar i sortir avions militars enviats per repatriar als seus nacionals.

Segons van anunciar ahir els Ministeris de Defensa i d’Exteriors, Espanya enviarà avui mateix dos avions amb destí a Dubai, després que els Emirats Àrabs anunciessin que es prestaven per sevir com a base logística per les missions de rescats dels països amb delegacions diplomàtiques a l’Afganistan.

Espanya repatriarà el personal de l’ambaixada, els nacionals que puguin estar al país i de tots aquells afgans i les seves famílies que durant anys han estat col·laborant amb Espanya. En total s’estima que poden ser unes 400 persones.

L’Afganistan passarà a denominar-se Emirat Islàmic d’Afganistan i malgrat que els talibans asseguren que respectaran vides i propietats i que donaran una amnistia general per una bona reconciliació, els països occidentals temen que el nou estat en mans dels talibans es pugui convertir en la seu del terrorisme islàmic.

Amb el retorn del règim dels talibans a l’Afganistan, les que ho tenen pitjor són les dones i les nenes que veuran retallades les seves llibertats. El president de la Generalitat Pere Aragonès ha publicat en el seu perfil de Twitter: “Un retrocés de drets i llibertats que afecta greument a la població civil, sobretot a dones i nenes”.