Nacional

Lleó es vol independitzar de Castella i formar una Comunitat Autònoma pròpia.

Catedral de Lleó

En el ple de l’Ajuntament de Lleó celebrat el passat divendres 27 de desembre, es va aprovar per majoria una moció presentada pel Grup Municipal “Unión del Pueblo leonésen la que es demanava enviar a les Corts de Castella i Lleó i a les Corts Generals de l’Estat, el dret a la constitució en Comunitat Autònoma de la regió lleonesa, que la formarien Lleó, Zamora i Salamanca, sempre dins del marc constitucional.

La moció va ser aprovada pels vots a favor d’Unión del Pueblo Leonés (UPL), PSOE i Podemos i votant en contra PP i C’s.

 

L’alcalde socialista José Antonio Díez ha comentat que Lleó no se sent part de la comunitat de Castella i Lleó, que en els darrers anys ha estat la gran oblidada i ha sofert un greu declivi. El portaveu de Podemos també opina el mateix.

Per altra banda els representants del PP i de C’s no han perdut l’ocasió de comparar aquesta petició de Lleó amb Catalunya i res més lluny de la veritat, Catalunya el que fa anys que demana és la independència d’Espanya i Lleó tan sols vol formar una nova Comunitat Autònoma dins l’Estat espanyol.

Lleó té prou raons històriques per fer aquesta reivindicació, en l’antiga divisió regional del segle XIX, la regió de Lleó estava formada per les províncies de Lleó, Zamora i Salamanca, independents de la Regió de Castella la Vella formada per Santander, Burgos, Logronyo, Sòria, Segovia, Àvila i Valladolid. Va ser amb la constitució de les autonomies quan Lleó va passar a formar part de Castella La Vella i posteriorment van constituir la Comunitat de Castella i Lleó.

Quan ha saltat la notícia les xarxes socials s’han omplert de piulades i publicacions comparant la reivindicació de Lleó amb el procés català, fins i tot algú es pregunta per on poden fer arribar el Piolín al centre de Lleó.