Societat

L’Open Arms desembarca els migrants a Lampedusa i el Govern espanyol l’amenaça amb possibles sancions pel rescat.

Lampedusa

Després de 20 dies en alta mar amb el vaixell ple de persones rescatades en el Mediterrani, la fiscalia d’Agrigento (Sicília), ha ordenat el desembarcament dels 83 migrants que quedaven a bord i la confiscació del vaixell.

Pocs minuts abans de l’arribada de l’ordre del fiscal Luigi Patronaggio, havia salpat de la base naval de Rota (Cadis), l’Audaz, un buc de l’armada espanyola, amb la missió de recollir els 83 migrants i portar-los cap a les Balears.

A hores d’ara l’Audaz continua el seu viatge a Lampedusa i l’Open Arms es dirigeix cap a Sicília on serà confiscat, fins que les autoritats italianes decideixen que fer.

A mitjanit han arribat a port i la gent de Lampedusa els rebien cridant “Benvenuti” i cantant “Bella Chiao“, cançó popular italiana que es va convertir en l’himne de la resistència antifeixista durant la Segona Guerra Mundial.

Les 83 persones s’acomiadaven de la tripulació de l’Open Arms amb abraçades i emocionats, a poc a poc anaven baixant l’escalinata que els duia a terra europea, enlluernats pels focus que les autoritats del port hi havien instal·lat. Allà mateix rebien un primer reconeixement mèdic i eren traslladats en furgonetes a un centre d’internament.

Tot aquest episodi que ha durat 20 dies ha suposat una greu crisi en el govern italià, el ministre d’interior Matteo Salvini ha perdut la seva batalla i aquesta nit ha hagut de veure com l’Open Arms entrava al port de Lampedusa, amb 83 supervivents.

Avui, la vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo ha anunciat possibles sancions a l’Open Arms, perquè no té llicència per rescatar persones al Mediterrani, tan sols té autorització per donar ajuda humanitària. Quan se li ha preguntat, ha afirmat que la sanció podria arribar als 900.000 €.

També Vox ha comunicat a través d’un tuit de Santiago Abascal, que avui mateix presentaran denúncia contra Proactiva Open Arms per: favorecer la inmigración ilegal y por el uso fraudulento de las leyes del mar. Disfrazando sus actos como rescates”.

Recordem que encara queda l’Ocean Viking, el vaixell de Metges sense Fronteres, fondejat en el Mediterrani amb 300 persones a bord i sense cap port que els vulgui acollir.