Societat

Més de 300 periodistes bascos signen un manifest demanant que els polítics bascos parlin euskera

Ajuntament de Sant Sebastià

Més de 300 periodistes del País Basc han signat un manifest per demanar que tots els Consellers i alts càrrecs polítics del govern basc parlin en euskera, per corregir la desigualtat que tenen els mitjans de comunicació en euskera davant dels que transmeten en castellà.

El director del diari BerriaMartxelo Otamendi i la periodista d’Eskadi Irratia, Maite Artola van presentar el manifest la setmana passada a Sant Sebastià, en el que es reclama que després de 38 anys des que el Parlament Basc aprovés la Llei de normalització lingüística de l’euskera, ja és hora que els representants del poble basc siguin euskalduns (basc parlant).

Molts mitjans de comunicació que emeten la seva programació totalment en euskera es troben amb l’inconvenient que quan han d’entrevistar a un membre del govern basc, aquest sovint no sap parlar euskera i han de fer l’entrevista en castellà o bé renunciar a fer-la, cosa que els deixa amb inferioritat de condicions amb altres mitjans de comunicació nacionals o bilingües.

El manifest també incideixen en què la normalització lingüística és cosa de tots els ciutadans, però les institucions públiques són les primeres que ha de vetllar pel seu compliment. 

Ja sabem que l’euskera no és tan fàcil com el català, però en 38 anys han tingut temps per adaptar-se i sobretot el que aspira a tenir un càrrec públic el mínim que pot fer és estudiar la llengua del seu país, hauria de ser requisit indispensable per optar a ell.