Nacional

Mor Pilar Sanjurjo, primera dona del temps de la televisió espanyola

Foto: Twitter @MeteoSE

Segons ha publicat RTVE a través de Twitter, avui ha mort Pilar Sanjurjo, la primera dona que va presentar l’espai dedicat a la meteorologia en la televisió espanyola i una cara molt popular en les dècades del 70 i 80 del segle passat, quan aquest espai havia estat reservat a homes com Mariano Medina o Eugenio Martín Rubio. Va arribar a la petita pantalla fent una substitució del presentador habitual durant les vacances.

La gallega Pilar Sanjurjo que sovint va ser objecte de bromes en la televisió i la premsa pel seu accent gallec, com quan van fer un titular que deia ‘Pilar Sanjurju: el tiempu‘, era una experta en la predicció marítima i va ser una de les primeres dones a participar en una expedició a l’Antàrtida on va anar per estudiar els efectes del forat de la capa d’ozó.

Quan va deixar la televisió va entrar a l’Institut Nacional de Meteorologia (INM), que després passaria a ser l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) on va ocupar el càrrec de cap de torn del Centre Nacional de Predicció de l’INM fins que es va jubilar.

Pilar Sanjurjo i Dolores Parra van ser les primeres dones a entrar com a funcionàries al Cos Facultatiu de Meteoròlegs després de la Guerra Civil Espanyola. Un dels seus primers destins on va treballar va ser l’aeroport del Prat en el departament de meteorologia.

Descansa en pau, que la terra et sigui lleu.