Internacional

Nou frau a través d’enviaments no demanats, la tècnica del “Brushing”

Fa un temps es va detectar als Estats Units que la gent estava rebent petits paquets que no havien demanat, com els que rebem quan comprem a una plataforma de vendes en línia, com Ebay, Amazon o AliExpres. Aquests paquets arriben sense cap pagament contra reembors, són totalment gratuïts, però que amaguen al darrere?

Els que s’estaven rebent als Estats Units, Canadà o el Regne Unit, eren procedents de la Xina o algun altre país del sud-est asiàtic i contenien llavors de plantes. Ara aquesta pràctica s’ha començat a detectar a Europa, en països com Espanya, França, Alemanya o Holanda i a més de llavors de plantes, també s’estan enviant petites peces, coses de poc valor.

Aquesta tècnica s’anomena “brushing” i consisteix a aconseguir fraudulentament que les persones a les quals envien aquests productes figurin com a clients seus. Un cop rebut el producte els venedors utilitzen el nom del “client” per crear comptes falsos i després són ells mateixos els que fan valoracions positives dels seus productes i serveis.

El que aconsegueixen aquestes empreses és posicionar-se millor en les plataformes del comerç electrònic. Com més valoracions favorables té una empresa dins el comerç d’internet, més vendes efectuarà i més serà recompensat per les plataformes.

Encara que per nosaltres no signifiqui cap frau econòmic, sí que estan utilitzant les nostres dades per fer un frau comercial. El Ministeri d’Agricultura demana a tot el que hagi rebut llavors de plantes per aquest sistema, no les plantin, ja que poden ser especies invasores que malmetin els nostres ecosistemes autòctons.

Per ajudar a posar fi al “brushing les autoritats ens demanen que si rebem un enviament d’aquestes característiques, contactem amb la plataforma que ens l’envia, que és la principal perjudicada, perquè prengui mesures contra l’empresa infractora i com no, denunciar-ho a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, per haver utilitzat les nostres dades sense autorització.

Les principals plataformes del comerç electrònic com Amazon, AliExpres o Ebay, són les principals interessades en acabar amb el “brushing” però per això necessiten que tothom que rebi un enviament així ho denunciï. També hem de tenir cura a qui facilitem les nostres dades personals, que després empreses com aquestes poden utilitzar fraudulentament.

https://twitter.com/mapagob/status/1299390716351840256?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1299390716351840256%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rac1.cat%2Finfo-rac1%2F20200829%2F483171309210%2Ffrau-internet-amazon-llavors-compres-online.html