Nacional

Qui era “Billy el Niño”, mort ahir a causa del Coronavirus?

Antonio González Pacheco que era el nom real del policia nacional conegut com a “Billy el Niño“, va morir ahir amb 73 anys, en una clínica madrilenya a causa del Coronavirus. 

Va començar la seva marxa dins del cos de la policia nacional durant la dictadura franquista, arribant a ser el número dos del comissari Roberto Conesa a la Brigada Político-Social, un dels personatges més repressors durant la dictadura franquista.

Billy el Niño” es va fer famós per les pallisses, tortures i vexacions que infligia als detinguts durant els interrogatoris. L’any 1969 se’l va relacionar amb la mort de l’estudiant Enrique Ruano Casanova, assassinat mentre estava sota custòdia de la seva brigada i l’any 1974 va ser condemnat a una multa per coaccions i maltractament al periodista Paco Lobatón.

Malgrat tot l’expedient que presentava, un cop mort el dictador, durant la transició va ascendir a Inspector del Cos Superior de Policia, i es va integrar a la nova Brigada Central d’Informació, on va començar en la lluita antiterrorista contra el GRAPO. El juliol de 1977 va rebre la medalla de plata al mèrit policial de la mà del ministre Rodolfo Martín Villa. Al llarg de tota la seva trajectòria va rebre un total de quatre condecoracions.

Estava orgullós de la seva feina i de la forma que tenia a aplicar-la, alguns testimonis diuen que es vanava de les tortures que practicava i els hi deia als torturats, després de patir puntades de peu mentre estaven penjats d’uns ganxos com si fossin un animal a esquarterar, que podien dir que el que els havia fet “Billy el Niño“.

Mai va ser jutjat en l’Estat espanyol, per totes les barbaritats que va causar als detinguts. Algunes de les víctimes van recórrer a la justícia argentina perquè almenys el fessin anar a declarar a l’Audiència Nacional. Una jutgessa argentina va dictar una ordre de recerca i captura per delictes de lesa humanitat que no prescriuen.

Malgrat aquest intent de fer justícia, l’Audiència Nacional el va citar a declarar, però va declarar la prescripció dels delictes, ja que s’havien produït més de 30 anys enrere.

Quan el PSOE va arribar al poder el policia que es vanava de ser d’ultradreta i dels seus mètodes d’interrogatori, va deixar la policia. Billy el Niño” ha mort amb totes les seves condecoracions, malgrat que Podemos fa temps estava treballant perquè li fossin retirades i Pablo Iglesias ahir mateix va dir:

Es una vergüenza y una desgracia que el tipo haya muerto en la cama”.

Billy el Niño” ha mort sense ser jutjat, però no ha pogut vèncer al Coronavirus. Potser al final la Covid-19 ha fet justícia.