Societat

Relació entre l’aigua de l’aixeta i el Càncer de bufeta, realitat o alarmisme?

Fa uns dies va saltar la notícia que relacionava més de 6.500 casos de càncer de bufeta a tota Europa amb l’aigua de l’aixeta.

Segons un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona, publicat a la revista Environmental Health Perspectives, l’aigua de l’aixeta conté Trihalometans (THM), compostos químics volàtils que es generen durant el procés de potabilització de l’aigua per la reacció de la matèria orgànica que conté l’aigua, com poden ser les fulles dels arbres, amb el clor que s’utilitza per desinfectar-la.

 

En l’estudi s’avalua els nivells de THM que conté l’aigua subministrada als països de la Unió Europea i relaciona aquests nivells amb els casos de càncer de bufeta registrats.

En el mateix estudi es diu que s’han pres mesures per tal de reduir els THM en l’aigua de la Unió Europea, malgrat això encara es pot optimitzar més el tractament de l’aigua.

Planta potabilitzadora d’aigua

El nivell de THM permès segons la normativa establerta a la UE és una concentració màxima de 100 micrograms per litre d’aigua (μg/L) i el que desvetlla l’estudi és que el nivell mitjà observat en l’aigua analitzada en els països de la UE és d’un 11,7 μg/L. En el cas de l’Estat espanyol el nivell és una mica superior a la mitja, un 28,8 μg/L, però continua estant molt per sota de la concentració màxima permesa.

De tot això podem deduir que l’aigua de l’aixeta no és més cancerígena que el que representa la contaminació de les grans ciutats, el tabac, l’alcohol, el sedentarisme o una mala dieta. I si fem la comparació amb l’aigua envasada, sí que és cert que no conté THM, però deixant de banda el tema de preu, també té conseqüències per a la salut i el medi ambient.

Començant pel plàstic de les ampolles que en molts casos van a parar al mar contaminant la fauna marina que és font de la nostra alimentació, els gasos contaminants que es produeixen en el seu transport i no oblidem els gasos i partícules que produeix un envàs de plàstic que en definitiva van a parar a l’aigua que després ens bevem. Com podem garantir que un camió que transporta ampolles d’aigua no ha estat hores al sol en ple estiu, produint aquestes partícules nocives per la nostra salut?

 

Abans de fer aquests titulars tan alarmants hauríem de pensar en la preocupació que podem generar en la gent que ens llegeix. Malauradament en els moments que vivim estem esposats a infinitat d’agents cancerígens, però precisament avui ha sortit una notícia que afirma que en pocs anys el càncer no serà més que una altra malaltia infecciosa que podem tractar i conviure amb ella. Lluitem perquè els estats inverteixin més en investigació.

També us pot interessar (cliqueu a la imatge per veure l’article):

Aigua embotellada o aigua de l’aixeta, avantatges i inconvenients.