Nacional

ÚLTIMA HORA: Segon grau penitenciari pels presos polítics catalans

Avui s’ha fet pública la qualificació del règim penitenciari dels presos polítics catalans. Les juntes de tractament, formades per funcionaris de les presons de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses, han acordat, sense unanimitat, el segon grau per a Junqueras, condemnat a 13 anys, Romeva, Turull i Bassa a 12 anys, Forcadell a 11 anys i 6 mesos, Forn i Rull a 10 anys i 6 mesos i Cuixart i Sánchez a 9 anys.

Amb aquest règim penitenciari, els presos polítics podran optar a 36 dies de permís penitenciari a l’any un cop hagin complert la quarta part de la condemna. Aquests permisos no són automàtics, serà la junta de tractament de cada presó la que decidirà si els hi concedeixen o no i la fiscalia es pot oposar i impedir que s’acabin concedint.

 

Amb aquestes perspectives, si realment els hi concedeixen, els primers a sortir serien els dos Jordi, el 16 de gener de l’any vinent hauran complert la quarta part de la condemna, Forn i Rull podrien sortir al mes de juny, la Carme Forcadell al setembre, Romeva, Turull i Bassa a l’octubre i l’últim a gaudir de permisos penitenciaris seria Oriol Junqueras que no podria sortir fins a principis de l’any 2021.

Dins del segon grau també hi ha la possibilitat d’obtenir un règim flexible que permet als presos sortir unes hores al dia per treballar o fer alguna mena de voluntariat, per això ja s’estan movent per tal de trobar alguna oferta de feina. Com estan inhabilitats no podran treballar en el sector públic, però ben segur que no els hi mancarà feina en el sector privat.