Nacional

Tot a punt per a l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos. 

Aquest matí a les 10,30 h començaran els treballs per l’exhumació del dictador Francisco Franco Bahamonde, enterrat al Valle de los Caídos l’any 1975, un lloc que ell mateix va fer construir per ser recordat eternament.

El Valle de los Caídos en Cuelgamuros, a 54 km de Madrid un espai immens de pedra freda amb una enorme creu que es veu des de quilòmetres lluny, tot un símbol del caràcter que tenia el dictador.

L’1 d’abril de 1940 es va posar la primera pedra i 19 anys més tard es va inaugurar, era l’1 d’abril de 1959. En la construcció s’estima que van treballar 20.000 persones, molts d’ells obrers de la construcció, però també molts presoners.

Un cop es va inaugurar es van començar a traslladar cadàvers procedents de fosses comunes, en caixes de fusta on anaven tots els ossos barrejats, fent impossible la individualització dels cadàvers.

Perquè Franco va decidir construir el Valle de los Caídos en aquell lloc precisament? Segons els historiadors Queralt Solé i Xavi López, perquè està molt a prop del Monestir de l’Escorial, lloc on s’enterren els reis espanyols. Franco no tenia sang blava però volia tenir els mateixos honors que qualsevol rei espanyol.

Franco ha descansat43 anys i 11 mesos en un mausoleu dins la Basílica, ja és hora que vagi a fer companyia a la seva esposa i deixi reposar tranquils les restes de tots els enterrats al Valle de los Caídos.

Una curiositat al voltant del Valle de los Caídos, segons informa infoLibre,l’Estat paga a una empresa de Florentino Perez pel manteniment d’un funicular que no funciona fa deu anys. Des del 2012 fins ara han cobrat 200.000 € malgrat que l’aparell està fora de servei. L’any 2015 una filial de l’empresa del president del Madrid va guanyar la concessió de la neteja del recinte.