Nacional

Tot l’enrenou sobre les candidatures de Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Ahir el Tribunal del Contenciós-Administratiu núm. 2 de Madrid va donar llum verda a les candidatures dels tres polítics catalans, per presentar-se a les pròximes eleccions europees del 26M, però el procés judicial encara no ha acabat.

Recordem el procediment des del principi:

  • Tot va començar quan el PP de Pablo Casado i C’s d’Albert Rivera, van denunciar a la JEC les candidatures de l’expresident de la Generalitat i els dos exconsellers, demanant que fossin exclosos de la llista de JxCat.
  • La JEC va dictaminar amb els vots en contra del president, el vicepresident i dos dels vocals, que els tres candidats no podien formar part d’una llista electoral a les eleccions.
  • JxCat, de pressa i corrent va haver de buscar tres substituts que van ser l’advocat Gonzalo Boye, l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias i la periodista Bea Talegón.
  • L’equip jurídic de JxCat presenta els tres recursos corresponents en considerar que la JEC amb el seu dictamen vulnera tots els drets dels polítics exiliats en impedir-los presentar-se a les eleccions.
  • El Tribunal del Contenciós-Administratiu núm. 2 de Madrid, s’inhibeix i passa la responsabilitat de decidir al Tribunal Suprem.
  • El Tribunal Suprem es reuneix d’urgència el passat diumenge i decideix que s’han de tornar les actuacions al jutjat contenciós, perquè adopti immediatament la resolució sobre el tema, però exposant que cal preservar el dret de sufragi passiu dels implicats.
  • Ahir el Jutjat del Contenciós-Administratiu núm. 2 de Madrid, dicta que poden tornar a formar part de les llistes perquè no estan condemnats en sentencia ferma per delicte de rebel·lió o terrorisme.

Ara, el PP de Pablo Casado, com que no està d’acord amb la sentència, presentarà el corresponent recurs davant el Tribunal Constitucional.

Al mateix temps, els tres polítics catalans han anunciat que això no pot quedar així, que la JEC no pot quedar impune per la decisió que van prendre i no descarten presentar la corresponent denúncia.

De moment formen part de les llistes electorals, però tot aquest procediment encara no està acabat.