Nacional

Un jutge de Madrid tomba l’ordre que prohibeix fumar al carrer i tancar locals d’oci nocturn

Alfonso Villagómez Cebrian, magistrat del Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Madrid, ha deixat sense efecte el decret de la Comunitat autònoma que prohibeix fumar al carrer si no es pot mantenir la distància de seguretat de dos metres i les altres mesures que es van prendre d’acord amb els governs de l’Estat i els autonòmics, com tancar els locals d’oci nocturn o limitacions d’horaris.

El magistrat basa la seva resolució en què les Comunitats autònomes no tenen competència per prendre mesures que limitin els drets fonamentals amb caràcter general sense una declaració prèvia de l’estat d’alarma.

Segons publica el País, en la interlocutòria a la qual han tingut accés, el magistrat afirma que si les limitacions afecten a tot el territori d’una Comunitat autònoma, l’única opció és decretar l’estat d’alarma en aquella comunitat. Afegeix que la Comunitat pot demanar a l’Estat que declari l’estat d’alarma en el seu territori i així poder aplicar restriccions.

De moment el jutge no ha ratificat l’ordre de la Comunitat de Madrid que va entrar en vigor el passat dijous, ara el govern autonòmic té quinze dies per presentar recurs d’apel·lació.

Amb totes aquestes ordres i desordres, no és d’estranyar que la gent ja no sàpiga que està permès i que està prohibit. Després de quasi sis mesos de pandèmia han tingut temps suficient per saber el que han de fer.