Nacional

Un missatge al mòbil ens alertarà quan ens trobem en una situació de risc.


El Ministeri de l’Interior a través de Protecció Civil volen posar en marxa un sistema d’alerta per a les persones que en un moment donat es puguin trobar en alguna situació d’emergència. Aquest avís es farà amb un missatge de mòbil que s’enviarà a totes les persones que estiguin en situació de risc.

Les persones que estiguin en zona de risc, per exemple d’algun fet meteorològic com les fortes ventades que estem tenint aquests dies a Catalunya, inundacions, allaus o altres episodis com pot ser una alerta per perill d’exposició a fuites de productes tòxics o alerta nuclear, rebran un missatge al seu mòbil que veuran en pantalla amb so diferenciat dels altres missatges i vibració.

Abans de posar en marxa aquest nou sistema d’alertes que es preveu estigui en funcionament a la primavera del 2022, es faran diverses proves pilot, una d’elles al voltant del Polígon de la Petroquímica de Tarragona, a proposta de la Generalitat.

La Unió Europea ha donat  temps fins al mes de juny perquè els diferents estats posin en marxa aquest sistema d’alertes que utilitzarà la tecnologia ‘Cell Broadcasting’ (difusió a través de mòbils), que permet enviaments massius d’avisos als mòbils que es trobin en una zona determinada. D’aquesta manera les persones afectades podran ser evacuades amb molta més rapidesa o simplement allunyar-se de la zona.

L’exconseller d’Interior, Miquel Buch, ja havia demanat que es fes servir aquest sistema de comunicació quan va passar l’accident de l’empresa IQOXE el gener del 2020 al Polígon de la Petroquímica de Tarragona, que recordem va causar tres morts, dos treballadors i un veí de la ciutat.