Nacional

Una de les vacunes que està desenvolupant el CSIC podria ser intranasal i d’una sola dosi


Actualment a l’Estat espanyol hi ha quatre vacunes autoritzades per poder administrar: Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen Pharmaceutica i l’AstraZeneca que es tornarà a administrar després que l’OMS hagi assegurat que no és la causant dels casos de trombosis detectades arreu del món.

Tots els països estan desenvolupant noves vacunes per tal de controlar la pandèmia com més aviat millor. Pel que fa a l’estat espanyol, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) està desenvolupant tres.

Una d’elles és la del químic i viròleg espanyol, professor d’Investigació del CSIC i director del laboratori de Coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia, Luis Enjuanes, que està treballant de valent per aconseguir una de les que podria ser la millor vacuna contra el SARS-CoV-2.

Les característiques d’aquesta vacuna són força diferents de les que actualment tenim al mercat per tres motius importants:

1. És autoamplificable, el que vol dir que la dosi d’ARN injectada es pot multiplicar per 5.000 cops dins de l’organisme.

2. La seva immunitat és esterilitzant, és a dir, les persones vacunades no s’infecten, per tant no poden contraure la Covi-19 i un dels aspectes més beneficiosos és que no poden transmetre el virus.

3. La seva administració podria ser intranasal (tema que encara està en estudi), ja que d’aquesta manera s’ofereix més protecció a les vies respiratòries que són la principal porta d’entrada del Coronavirus.

El doctor Enjuanes en els assajos que estan fent ha incorporat les variants del SARS-CoV-2 del Regne Unit, Brasil i Sud-àfrica. Es preveu que estigui llesta d’aquí a un any.